fredag 25 december 2009

Hemligheten på perrong 13


Har du inget att läsa? Nu får du ett tips på en gammal bok som hängt med ett tag men är härlig ändå.
Vart nionde år öppnas ett hål mellan sagolandet Ön och staden London. Förra gången hålet var öppet glömdes sagolandets prins kvar i London. Nu är det dags att hämta tillbaka honom, ett riskfyllt uppdrag. Trollkarlen Cornelius, den goda fen Gurkintrud och Jätten Hans utses. Efter ett långt övervägande så får även den lilla häxan Dufs som kan hosta grodor, följa med. Många undrar om de verkligen är så lämpade. Kommer de överhuvudtaget klara sig i en storstad som London. En strapatsrik och mödosam jakt på den förlorade prinsen börjar.
En oerhört charmig och spännande och inte minst rolig bok.

/Kerstin

Hemligheten på perrong 13

Var nionde år öppnas ett hål mellan sagolandet Ön och staden London. Förra gången hålet var öppet glömdes sagolandets prins kvar i London. Nu är det dags att hämta tillbaka honom, ett riskfyllt uppdrag. Öns drottning utser trollkarlen Cornelius, den goda fen Gurkintrud och Jätten Hans för uppgiften. Efter ett övervägande så får även den lilla häxan Dufs som kan hosta grodor, följa med. Många undrar om de verkligen är så lämpade. Kommer de överhuvudtaget klara sig i en storstad som London. En strapatsrik och mödosam jakt på den förlorade prinsen börjar.
En dramatisk och rolig bok att skratta och njuta av.

måndag 21 december 2009

En ovanlig flicka - Matilda

Matilda är inte som alla andra flickor, och absolut inte som hennes föräldrar vill att hon ska vara. De tycker att hon ska se på tv och äta chips. Helst också spela bingo med mamma. Men Matilda vill läsa, hon älskar att läsa. När hon är fem år har hon läst alla böcker på biblioteket. Hennes föräldrar tycker hon är hopplös! Läsa det är ju totalt bortkastad tid. De beslutar sig för att sätta Matilda i Fru Domderasson skola. Där är det inte lätt, varken att vara lärare som Fröken Honung eller elev. Fru Domerasson regerar med järnhand, en mer avskyvärd människa kan det knappast finnas. Alla är rädda för henne. Men snart upptäcker Matilda hon har en märklig kraft som till och med kan rå på den fruktansvärda rektorn.
Jag gillar Matilda, en bok av Roald Dahl som också skrivit Kalle och chokladfabriken.
/Kerstin

onsdag 16 december 2009

Jullovsläsning för dig som är 9 - 12 år

Visst är det härligt med riktigt tjocka böcker som man kan läsa länge. På jullovet kan man ladda med en rejäl hög med böcker. Här kommer mina favoriter:

1. Lejonpojken av Zizou Corder.
Boken handlar om ett riktigt äventyr. Pojken Charlie har en enastående förmåga, han kan prata med kattdjur.
2. Pojken som levde med strutsar av Monica Zak. En alldeles sann historia om Hadara som tappas i en ökenstorm. Strutsarna hittar honom och tar hand om honom.
3. Bläckhjärta av Cornelia Funke. En otroligt spännande bok om Meggie och hennes pappa Mo som hamnar mitt i ett äventyr när de letar efter Meggies mamma.
4. Tjuvarnas herre av Cornelia Funke. Prosper och Bo har rymt från sin hemska moster. I Venedig träffar de Tjuvarnas herre och han hjälper de att gömma sig detektiven som letar efter dem.
5. Kazans stjärna av Eva Ibbotson. Annika är föräldralös och växer upp hos tre märkliga men kärleksfulla systrar. Plötsligt händer det som Annika alltid drömt om, hennes mamma kommer.
Fast är det verkligen hennes riktiga mamma?
6. Drakväktaren av Carole Wilkinson. Slavflickan Ping lever en fruktansvärt liv. Hon lyckas fly med kejsarens drake Danzi. Med sig har de en draksten som Ping måste ta hand om, de finns de som vill komma åt stenen.
/Kerstin

söndag 13 december 2009

Ingen ser dig

En riktigt kusligt spännande bok om Mira. Hon är tvungen att åka iväg på ett urtrist och larvigt vildmarksläger med en bunt töntar. Det är var Mira är helt övertygad om. Men lägret blir inte alls vad hon trodde, det blir allt annat än larvigt. Fruktansvärt, hemskt och kusligt. Lägerledaren Kenneth försvinner och även alla mobiler också, maten är borta och någon karta har de inte. Ingen vet var de är, ingen hör när de ropar. Precis innan Kenneth försvann läste Mira ett sms till honom, "Gör det inte, du kommer att ångra dig! Stanna kvar där du är". Vad ska de göra?
En bok av författarna Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson. En bok för dig som är 10 - 12 år och gillar spännande kusliga böcker.

söndag 6 december 2009

Spring! Fanny spring!

Boken om Willy och hans fantastiska hund, Fanny har jag lästa många gånger. Varje gång gråter jag och tycker den är så oändligt bra!
Har du inte läst den så läs den!

Willy bor hos sin morfar på en liten gård. En morgon stiger morfar inte upp, han helt frisk men vill inte leva längre. Varför vet inte Willy tills en man från skattekontoret kommer. Willy får reda på att morfar inte har betalt skatten på flera år, 500 dollar är de skyldiga. Det är väldigt mycket pengar.
Hur ska Willy kunna betala? Men Willy har sin allra bästa vän, Fanny som tur är. Hon är den snabbaste hunden i hela byn och kanske kan hon och Willy klara av att rädda gården och morfar.

Det är en sorglig bok om stort mod och kärlek högre än himlen.
Den är fantastiskt bra, att läsa själv eller som högläsning (fast det är risk
att det är svårt att läsa när tårarna kommer)
/Kerstin läste boken för minst tionde gången.

Aramintas avskyvärda anfall

Araminta Spookie bor med sin faster Tabby och sin farbror Drac i ett spökhus. Åtminstone är Araminta helt övertygad om att det borde finnas spöken i huset. Hon spöktränar regelbundet men de enda i spökväg hon lyckas hitta är en skramlig gammal rustning. Så fort Araminta råkar peta på honom så faller han i bitar. Det kan vara rätt besvärligt att få ihop honom rätt. Helt plötsligt berättar faster Tabby att hon ska sälja huset. Araminta blir förskräckt, hon har ju inte lyckats hitta varken spöken, varulvar eller vampyrer och nu ska huset säljas. Armaninta vägrar och tänker inte ge upp. Hon bestämmer sig för att sätta sin plan i verket: Aramintas avskyvärda anfall. Den vill ingen bli utsatt för.
En charmig och roliga spökbok. Det finns flera böcker om Araminta.
Kerstin läste.