tisdag 8 juni 2010

Kompisen är för liten

Olivia har en nalle som heter Kompisen. Han är mycket mindre än Olivia, ja så liten som en liten plutt bara - det står faktiskt så på måttbandet! Så säger Olivia, och då är det så, för det är ju hon som är stor och Kompisen liten. Därför kan hon rädda honom när han inte vågar klättra ner från taklampan eller bestämma att de ska pyssla fast Kompisen tycker det är JÄTTETRÅKIGT! Men när Olivia klipper av Kompisens öra, så att halva världen blir alldeles tyst, då tycker Kompisen att det har gått för långt.
Författaren Moni Nilsson skriver båder humoristiskt och insiktsfullt. Hon beskriver respektfullt små barns starka känslor, av till exempel rädsla coh orättvisa. Såväl maktrelationen mellan förälder och barn, som syskonrelationer kan läsas in i denna berättelse. Boken passar för barn mellan tre och sex år, ungefär, och jag tror att de kan känna igen sig i både Kompisen och Olivia.
Per Gustavsson, som har gjort de populära bilderböckerna om prinsar och prinsessor, har illustrerat de uttrycksfulla bilderna.
/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar