onsdag 26 februari 2014

Bra lättlästa böcker för 10 års åldern

Det är inte alltid så lätt att hitta välskrivna bra lättlästa böcker för åldern 10 - 12 år.
Böcker där det är en berättelse som passar för just den åldern, inte alls barnslig som vanliga lättlästa böcker är som är tänkta för barn som just börjat skolan.
Förlaget Nypon är skickliga på att hitta göra bra enkla men riktiga historier.
En av deras serier heter Vilda gänget.

De är skrivena av Torsten Bengtsson som är en skicklig författare och just riktigt skicklig måste man vara för att få till en riktigt lockande bok för den som har svårt att läsa och är lite äldre.  Det är lätt att en bok som säger sig vara lättläst inte alls är det, alldeles för svåra ord, för omständlig historia. Men Torsten Bengtsson kan, tydliga personer, bra flyt i historien, lätt att förstå vad som ska hända och han bygger lätt upp berättelsen.
Och huvudpersonerna får en tydlig presentation på första sidan. Det är riktigt bra!

Vilda gänget och svarta damen av Torsten Bengtsson
Vilda gänget och graven av Torsten Bengtsson

Vilda gänget består av Alex som alltid berättar om deras äventyr, kompisen Elsa och hennes bror som heter Max. Max är äldre än Alex och Elsa men han är lite speciell, inte som alla andra utan lite barnsligare än vad han borde vara för sin ålder. Vad det är med Max får vi inte veta men det kanske räcker med att veta att han är lite annorlunda. Hur som helst gillar han mest att mecka och hålla på med teknik.

Äventyren för Vilda gänget, Alex, Elsa och Max väntar alltid utanför dörren på gatan. I Svarta damen är det granntanten som är riktigt skum och läskig. Alltid svartklädd, alltid arg och barnen är livrädda för henne. Sen upptäcker de att hon är en tjuv också!
I Vilda gänget och graven blir gänget strandsatta på en öde ö när deras nybyggda flotte sjunkigt. Hunden Doris lyckas gräva upp en vikingagrav med riktiga skelett.

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar