lördag 22 maj 2010

De kom från norr av Jackie French

Ja det gjorde de - de kom från norr och överföll Hekjas by. Vikingarna kom i sina långsträckta båtar med jättesegel. Hekja kom för sent för att varna dem, alla var döda, ihjälslagna av vikingarna. Allt som kom i deras väg höggs brutalt ner, blodet forsade. Hekja försökte fly men föll över vikingakvinnans Freydis svärd och blev tillfångatagen liksom Hekjas hund Riki Snarfari. Nu var hon Freydis träl.
En träl har inga rättigheter, de ägs. De måste alltid lyda och underkasta sig sin ägare - detta var Hekjas nya liv. Hon ägdes av Freydi.
Livet hos vikingarna blir ett omtumlande liv. Freydis är en ovanlig vikingakvinna. Hon är stark och stridslysten, hon vet vad hon vill. Och hon tycker mer och mer om Hekja och Snarf, hunden.
Snarf är Hekjas trogna följeslagare och vän. I vått och torrt finns han alltid vid hennes sida, i glada stunder och i stunder av hemlängtan. Det är tur att för Hekja att hon har Snarf, med honom vid sin sida klarar de mycket.
En underbar bok om Hekja och Snarf, spännande om vikingarnas liv och nyfikenhet på äventyr och upptäcksfärder. Vi får fara med till Grönland och slutligen till Vinland. Nu vill jag läsa fler böcker om vikingarna.
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar