onsdag 12 juni 2013

Marcelo i den riktiga världen


 
En vacker blå bok med en pojke och flicka som går under stjärnhimlen bort från en koja uppe i ett stort träd. Nedanför kojan hänger en repstege kvar och dinglar en bit ovanför marken.
Pojken som går iväg är Marcelo.
Marcelo är en fantastisk kille att få träffa,  han finns kvar länge länge hos mig.
När jag började läsa boken kände jag

ÄNTLIGEN EN RIKTIGT BRA OCH ANGELÄGEN BOK!

Angelägen är kanske fel ord, men betydelsefull fungerar också. Inte så att den har en uppgift att fylla utan att den är så härligt fantastiskt bra - läs den genast.

Marcelo är en kille som går i specialskola, Patersons specialskola, han är annorlunda men på sin skola fungerar det riktigt bra för honom. Han trivs och är duktig. Där får man vara som man är och får den hjälp man behöver för att så mycket som möjligt fungera i samhället.

Speciell, jo han har ungefär Aspergers syndrom, han har svårt med det sociala samspelet och kommunikation med andra. Människor måste vara tydliga och konkreta när de pratar med Marcelo, han har svårt att förstå när man talar i bilder, det måste vara konkret. Men han är väl medveten om sina svårigheter och inte alls på något sätt dum utan en begåvad och smart kille.
Marcelo brukar bo i sin koja i trädet
Pappan tycker inte alls om att Marcelo går på Patersons specialskola, han måste ut och möta livet och människor i det "vanliga" samhället istället.
I den vanliga världen.

De kommer överrens om att Marcelo ska sommarjobba på pappans jobb, advokatbyrå och klarar han det så får han själv bestämma om han ska gå sitt sista år på specialskolan eller en "vanlig"skola.
Det är pappan som bestämmer om Marcelo gör sitt jobb bra!
Marcelo måste acceptera förslaget och börjar motvilligt arbeta på kontoret som vaktmästare. Som tur är träffar han Jasmine som är fantastiskt. Det går förvånansvärt bra för Marcelo, han anstränger sig till det yttersta. Men det är tufft och hårt för honom och allt förstår han inte, och framförallt förstår han på sitt egna sätt vad som är rätt och vad som är fel!

Han lyckad hitta vägen in till sina känslor och till vänskap och det som är viktigt i livet.

Vilken skola går han i efter sommarlovet?
Du får läsa och kolla själv!

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar