måndag 2 september 2013

Hur man tar makten över en skola - Fjärde riket.

Oj vilken bok!

Det förstår man när man läst några kapitel för i början är det som vilken ungdomsbok som helst. Men inte efter ett par kapitel då blir det något helt annat!!
Blenda har flyttat motvilligt men var tvungen, mitt i terminen.
Lillebrorsan sprudlar av glädje och mamma också men inte Blenda, hon vet redan att allt kommer bli
skitdåligt, uruselt "allt är skit".

Fjärde riket av Maria Nygren

Så blir det också, fast Blenda anstränger sig att det ska bli okej, hon försöker verkligen men efter bara efter en lektion står det klart, hon är längst ner i hierarkin i klassen. Och efter lunchen är det definitivt klart, längst ner, så långt ner det bara går. Där ska Blenda hålla sig.

popupImageBook
Det är Hedvig som styr både i klassen och på hela skolan. Lärarna kan hon göra vad hon vill, och hon vet det naturligtvis, alla vet det. Ingen ifrågasätter Hedvig eller ens försöker utmanna henne om titeln som Klassens Drottning.
Blenda visste ju det, hon hör inte dit, till de populära, hon passar inte in, vad hon än skulle göra.
Fast hon så gärna vill, vill höra dit, få plats vara en av alla. Inte en av de som inte platsar.

Så händer något som öppnar en dörr, en väg mot att ändra skolans villkor. En möjlighet att förskjuta och förändra maktbalansen. Något som rubbar hela skolan...
De gör ett grupparbete om Hitler och hans väg till makten.

”Såklart var Hitler ett svin”, säger hon till de två tveksamma klasskompisar hon väljer ut som sina närmsta bundsförvanter. ”Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike, så borde vi åtminstone kunna ta över klassen.”

Blenda, LSD och Penny som just blivit kasserad av skolans okrönta drottning Hedvig ska göra likadant som Hitler när han tog makten!
Ska de klara det, fungerar det verkligen?
Kan de störta Hedvig???

".. gå de tillsammans vid sida. Blenda i mitten, Penny till höger och LSD på hennes vänstra sida. De flyter samman i en gemensam takt. Långa steg och stolta ryggar. Ingen hälsar på dem, fortfarande äger Hedvig kontrollen över skolan, men någoting har ändå hänt. En lätt skälvning har gått genom klassrummen. En skälvning som skulle kunna bli till ett jordskred"

En bok som du måste läsa!

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar