tisdag 12 juni 2012

En bra bok! Syskon mot sin vilja

Ibland misströstar jag, speciellt när jag inte hittar bra skrivna böcker för alla som är sådär runt 10 - 13 år. Ofta är böckerna tunna tunna och glest mellan raderna och massor av dialogg...
Men nu har jag hittat en riktigt bra bok och tjock!

Ritta Jacobsson : Syskon mot sin vilja.

En hurtig mamma, Kim och en bullbakande pappa Pirkka flyttar ihop med sina halva familjer, båda har nämnligen skillt sig och båda har barn. Inte nog med deras konstiga namn, Pirkka är undersköterska och ganska ohändig med tekniska saker, och Kim är snickare och går gärna omkring med en tumstock i blåbyxorna.
Men flyttar ihop gör de!

Med i flytten ingår Alexander och Antonia, Pirkkas barn och Tea, Sessan och Tobias, Kims barn.
Nu ska de bo mitt ute på landet, där det enda som hörs är någon enstaka bil som kör förbi och fågelkvitter
"Huset låg ensligt på det vida fältet. Granhäcker var tjocks som en mur och dolde helt undervåninge, förråden och skjulet"


Kan det blir värre undrar Alexander - knappast. Till på köpet är det närapå huset närapå ett ruckel.
Fast det är bara tilfälligt säger Pirkka, tills de hittar ett eget ställa att bo på...
Lätt är det inte!
Det är främst Tea och Alexander vi får följa i deras ny hem. Båda har det tufft, Alexander har en mamma som inte kan/vill/hinner träffa honom, så har också Tea med sin pappa. Han har ju sitt nya barn att tänka på...
Naturligtvis är det inte alls lätt att hålla sams, Tea verkar inte vilja ha det bra, inte blir det bättre av att Antonia snor Teas rum och Tea tar Alexander.
Och nya kompisar är inte Alexander grej, och den gamla kompisen i stan har liksom bara försvunnit, ringer inte, sms inte.

En riktigt bra bok om Alexander och Tea och deras "nya" familj.
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar