onsdag 27 juni 2012

Ett sommarlov med mycket spring och lek och djur

Fullt ös är det på mormors lekfulla och busiga hund Rufsen. Han tycker att allt som Hedda hittar på är störtkul. Leka är det bästa han vet, fast när Hedda ska läsa saga för honom så somnar han bums.

Hedda är 7 år och är hos sin favorit - Mormor på sommaren. Bättre ställe och bättre mormor finns nog inte i hela vida världen.

Heddas bok av Lin Hallberg med bilder av Maria Sandberg

Mormor bor på en liten gård med busiga Rufsen och en skock hönor och en flock får i hagen. Hon är också veterinär och åker ut och hjälper djur som är sjuka. Då tar hon med sin assistent Hedda.

Ja, vilket sommarlov. Livet är toppen för Hedda. Speciellt när mormor berättar om sina gamla älsklingsdjur som häsen Saga som mormor räddade från en elak gubbe eller om sin trogna hund Chippen som tom kunde hämta ägg utan att bita sönder dem. Det kan inte busen Rufsen. Men han är bra ändå.

Lin Hallberg vet precis hur hon ska skriva, hon är så bra. Berättelsernas mästare.
Man känner att man är med hos både Hedda och Mormor och vill stanna där länge.

Men sommaren med mormor är inte en sommar i solens tecken hela tiden, mormor är så trött, plötsligt somnar hon bara. Det är inte bra, och det blir inte bättre. Livet är ju inte alltid soligt och härligt, ibland är det fruktansvärt sorgligt fast man inte vill.

Då får man trä ett halsband med små pärlor av lycka, som strandenlyckan, Chippenlyckan, Sagalyckan och Heddalyckan. Det kan man ta fram när man är ledsen och tänka på allt fint man haft, det gör både Mormor och Hedda. Mormors finaste pärla på sitt halsband är Hedda.

Läs den fina boken om Hedda, mormor och Rufsen.
Där Hedda och mormor är vill man också vara riktigt länge.
/Kerstin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar