söndag 24 juni 2012

Jag väntar under mossan...

Viken titel, och vilken vacker utsida, den ville jag verkligen läsa!
Och den var minst lika bra som den både ser ut och heter - Jag väntar under mossan.
En mörk suggestiv och kryper-under-skinnet-bok som man bara måste läsa färdigt.

Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg.

Boken handlar om Matilda eller Tilda som alla kallar henne. Hon tillbringar sina sommrar hos sin morfar i ett liten stuga som ligger mitt ute i skogen. Närmaste samhälle ligger 20 minuter bort med cykel, till på köpet är det en rejäl uppbacke när man ska hem - så ensligt är det på landet. Inte direkt kul tycker Tilda.

I de dunkla och mörka skogarna och i samhällena runt omkring lever de gamla myterna om små tomtar, häxor och annat oknytt . De finns tror man men man gör inget större väsen av det. Även morfar tror nog innerst inne på både tomtar och troll.

Så får Tilda en bok Nordiska nätter - Sällsamma skepnaderur den svenska folktron. Tilda sträckläser boken. Och Tilda förstår plötsligt med sina känsliga sinnen att detta är sommar som allt ska förändras, " det okända fanns bakom varje stenbumling och trädstam i de här skogarna, det viskade i vattnet och sjön i vinden".
I boken ser också Tilda en bild på Timmersbyhäxan, ortens egna häxa och hon ser att häxan liknar hennes försvunna mormor. Och inte bara det - Tilda liknar också sin mormor! Ingen vet var mormor är mer än borta, ingen har sett henne.

Men det finns någon som ser och hör allt som sker i skogen, varelsen har mycket väl noterat att Tilda har kommit till morfar. Tilda anar att något finns, vad vet hon inte men det känns inte bra. Ibland blir hon rädd mycket rädd, något ondskefullt drar i henne, vill henne något...

"Flickan. Hon var här igen. Hon hade återvänt till trakten. Han kände det i varje fiber av sin förtorkade kropp. Hon var äldre nu, på tröskeln till att bli vuxen och olycksbådande lik sin anmoder. Hår som ett ringlande vattenfall, den späda kroppen men ändå en aura av ... styrka"

Och stark är hon Tilda och kraften behöver hon väl. För snart kommer han och vill...

Läs boken, en perfekt sommarlovsläsning!
En bok som man bara måste få läsa färdig, smygande krypande och riktigt riktigt bra!
För dig som är sådär 13 år och äldre.
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar