torsdag 12 juli 2012

Jag har läst den bästa boken i sommar!

Älskar - hatar av Jenny Downham

Jag hade inga direkta förväntningar på vad det skulle vara för bok, jag behövde en pocketbok på bussen, och den här fick duga.
Men vilken fantastiskt bra bok!
Allt, precis allt är bra, språket, historian - som jag trodde inte alls skulle funka, personerna och så är den från England. Engelska författare är ofta duktiga på att skriva och berätta.

Den handlar om Mikey och hans syster Karyn. På en fest som urartar blir Karyn våldtagen av en kille, Tom. Tom är en kille som har gott ställt, han har allt som Mikey och Karyns familj önskar. Stort hus, pengar, snygga bilar, spelar golf, visst låter schablonmässigt men det är det inte.
Alla mår dåligt, Mikey, Karyn och familjen. Mikey måste göra något och bestämmer sig för att nita Tom, slå ner honom och hämnas regelt.
Mikey och hans kompis går till Toms bamsestora hus, med ringklocka på grinden, precis just då är det en välkommen-hem-fest till Tom som släppts ur häktet. De säger att de är kompisar till en kompis.
Det går inte alls som Mikey tänkt sig, han skulle spionera men istället träffar han Toms syster, Ellie. Och de blir förälskade i varandra.

Ellie lever också som i ett vakum efter våldtäkten. var det våldtäkt eller vad det inte, bjöd hon ut sig, Karyn, vad hände egentligen på festen. Ellie var också med på festen och vad var det hon såg?
Ellie har vittnat till sin brors fördel om vad som hände på festen, men var det verkligen så det gick till?

Det här är en fantastisk bra bok  - det vänds på synsättet om det var våldtäkt eller inte, ur både Karyn, Toms, Ellies och Mikeys perspektiv. Alla känner skuld på olika sätt.
Vad är sanningen, vad är omständigheter och kan man bli kär som Ellie och Mikey?

Läs den - NU.

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar