onsdag 22 maj 2013

Jag faller pladask, jag är störtförälskad!!

Vilken bok - den bara måste ni alla läsa!
Världens bästa sommarlovsläsning!!

Himlen börjar här är av Jandy Nelson

Tänk att kunna skriva så fantastiskt, det är en helt magisk berättelse som man bara vill stanna kvar i länge länge. Som en egen liten värld att få finnas i.

Boken handlar om Lennie som är 17 år och på väg ut i livet då hennes älskade storasyster Bailey helt plötsligt bara dör från en sekund till en annan. Bailey som var allt som inte lillasyrran Lennie är, utåtriktad, aktiv, viljestark, hade pojkvän sen länge, hon var alla killars drömtjej.

Och Lennies allt i livet, hennes älskade storasyster. Alltid pratade de om livet, skolan, mamman, mormor och allt annat man bara pratar med sin absolut närmaste och mest förtrogna om.
Nu är hon borta borta för alltid. En helt ofattbar tank, hur ska Lennie nu kunna leva, hon kan knappt andas, hon fattar inte hur hon ska klara det.

Lennie bor hos sin mormor, en smått galen gammal hippietant. Lennies och Bailys mamma har stuckit hemifrån, eller kanske tom rymt hemmifrån som en strulig tonåring. Hon försvann när barnen var små, "hon har äventyrsgenen i sig" säger mormor. Papporna då, undrar man i sitt stilla sinne, jo det visste inte Lennie och Bailys vilka de inte, för de har olika pappor.

Hur ska hon kunna överleva sin syster, Lennie. Hur ska hon någonsin tycka livet är värt att leva igen?
Hon skriver små dikter om Baily och livet och tomheten som hon stoppar in lite överallt.

Jag kan inte
få bort det
mörka ur
mitt liv

Så händer något fantastiskt, Joe en helt vansigt snygg, trevlig kille traskar rakt in i Lennies liv.
Blir livet lättare? Det blir det inte alls, fast ändå så blir det bättre men oändligt mycket trassligare för det finns andra killar runt om Lennie. Som hennes systers pojkvän...

Hur jag än skriver så kan jag absolut inte förklara hur fantastiskt bra den är - du måste läsa boken om Lennie genast!!

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar