måndag 13 maj 2013

Spännande bok om Döden!

Och bingo är bara för de förloradeFörra året kom den första delen i Linda Belanners & Fredrik Perssons serie om Mattias. Den hette Du kanske inte vet det, men döden spelar faktiskt inte handboll. Har du inte läst den kan du sluta läsa här! I en olycka dog de nästan alla utom Mattias. han blev istället medhjälpare till Göran, även kallad Döden. Uppdraget gick ut på att hämta människor när det var dags för dem att dö. Inget roligt uppdrag precis! Istället försökte Mattias att leva ett vanligt liv så gott det går. Men när han får uppdraget att hämta Zahra, en av de få månniskor han bryr sig om slår han bakut. Han sätter eld på sin skola, med planen att han själv ska dö. Göran låter honom leva och tar istället med sig en ny kille som medhjälpare.

I uppföljaren ..och bingo är bara för de förlorade så har Mattias fått tillbaka sitt eget liv och har inte längre några uppdrag för Göran. Zahra klarade branden och har blivit frisk från sin sjukdom, allt tack vare hans affärer med Döden. Sakta börjar de båda att våga släppa fram känslorna för varandra. Deras gamla klasskamrat Sebastian är Görans nya medhjälpare och han är inte lika blödig som Mattias. Han trivs med jobbet och njuter av att hämta de som ska dö på löpande band. Han passar också på att spöka för sina gamla klasskamrater. När han hämtat de som ska dö måste Göran lämna dem på deras slutdestination, allt enligt order från Brorsan. Nu är det bara så att Göran blivit utbränd av det snabba tempot sedan Sebastian blev hans medhjälpare. Han försvinner plötsligt och de döda som inte lämnas irrar runt och befinner sig i gränslandet mellan liv och död. På en bingohall samlas många... De dödas hemligheter sipprar ut och de levnade ärver hemligheterna och blir riktigt elaka. Om de döda inte dör blir det svårt för levande. Balansen rubbas allt kan gå riktigt illa om inte de döda hamnar rätt. Mattias och Zahra känner sig tvingade att hjälpa till. Men ska de klara av att lämna människorna rätt? Och vad ska de göra åt Sebastians allt märkligare och otäckare hot om hämnd?

Trots att berättelsen handlar om något så allvarligt som döden och vad som händer efter att man dött är det här en bok som ofta får mig skratta. Boken passar dig som vill läsa något som är både roligt och allvarligt!

/Katarina





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar