tisdag 17 december 2013

Årets bästa böcker ungdomsböcker - iallafall tycker jag det!

Nu är det dags att ladda med en härligt stor hög med jullovsläsning. Jag håller för fullt på att plocka ihop min bokhög som ska bli läst under juldagarna. Än så länge är det bara två böcker i högen, Divergent (den ska bli film snart) och Johanna Lindbäcks bok Lite ihop.
Fast några till måste jag ha, snart ska ge mig ut i bibliotekshyllorna och välja och vraka!

Nu får ni mina allra bästa lästa böcker under 2013!
Först ut blir ungdomsböckerna, de lite tjockare böckerna som kan om man har tur vara länge. För så är det ju man vill bara vara kvar och kvar i dem.


Hemma kanske inte är en plats av Linn Hallberg.
Alltid är Linn Hallberg så otroligt bra. Nu när hon reser jorden runt och besöker hästfolk.
Sara är en flicka som inte riktigt hittat sin plats på jorden. Men hon vet att hon hör hemma i hästarnas värld, en värld som hon var tvungen att lämna. Nu tror hon att hon äntligen hittat hem när hon kommer tillbaka till Argentina, till Pampas, gauchos, chaps och de väldiga estaciorna och hästarna. Men så lätt är inte livet.



Marcelo i den verkliga världen av Franscico Stork
Marcelo är en underbar kille att få träffa. Och det är en så himla bra bok! Marcelo går på en speciell skola för att det blir så mycket enklare för honom. Men hans pappa tycker att han ska vara som "alla andra", så därför måste han sommarjobba på sin pappas jobb. Annars får han inte själv välja vilken skola han ska gå i efter sommaren! Utpressning, ja visst.


Himlen börjar här är av Jandy Nelson
Det är en helt magisk berättelse om Lennie. Lennie är 17 år och bor hos sin hippiemormor och sin morbror. Plötsligt rämnar livet för Lennie, hennes älskarde storasyster plötsligt dör. Hon som var allt för Lennie och också var allt som hon inte är,  utåtriktad, aktiv, viljestark, hade pojkvän sen länge, hon var alla killars drömtjej.Hur ska hon kunna överleva sin syster, Lennie. Hur ska hon någonsin tycka livet är värt att leva igen?
Fantastisk bok - måste läsas!




Lex bok av Sara Kadefors
Lex är en tjej som går sista året på gymnasiet. Hon tycker att det är totalt katastrofalt värdelöst att gå i skolan men hon traskar dit varje morgon och hänger där hela dagen. Det enda hon tycks gilla är att ligga i sängen och stirra i taket och fantisera ihop en härlig berättelse om sig själv. Så händer något som vänder upp och ner på Lex värld. Katastrof minst sagt, till hon kommer på hur hon ska hämnas. 
Det är ett superdriv genom hela boken, svår att lägga i från sig och av någon anledning kan man gilla Lex, hon är ändå sig själv med knasiga ideér men det hör liksom till henne. 

Sista tipset:
Onda krafter i Sollentuna av Coco Moodyson
bara titeln är ju fantastiskt bra, lite knäpp och knasig och ändå lockande. Vad kan det finnas för onda krafter i Sollentuna??? Men de onda krafterna finns inte i själva Sollentuna utan i huvudet på Alexander. Han tror att hans galna mammas onda har smittat av sig på honom, krypigt in i huvudet och gjort honom galen och ond.
Men han är långt i från galen och knäpp utan världens charmigaste kille. Som måste provgå uppför trappan till skolan  några gånger innan han börjar skolan så det ser bra ut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar