måndag 30 december 2013

De starka tjejerna tar över!

Det är så himla härligt att läsa om de där starka tjejerna och då menar jag inte de fysiskt starka utan tjejerna med en egen vilja och som också agerar efter den. De som inte låter sig placeras in i något fack utan väljer själva och gör efter sina egna val.

Beatrice är en sådan tjej. Hon är ingen man bara ställer och puttar in någonstans nej, hon går dit hon har lust Och hon tänker! Och gör precis som hon själv vill!

Divergent av Veronica Roth

Gillade du Hungerspelen kommer du garanterat att älska Divergent!
Den är superbra! Läs den med en gång!
I mars kommer filmen också och när man kollar trailern verkar den vara minst lika bra. Ofta kan det vara bra att kolla filmen först och sen läsa boken, filmer brukar inte alltid vara lika bra som böckerna men här verkar det inte ha någon betydelse.

Men vad handlar boken om då?

Jo om Beatrice som bor i en dystopisk framtid, i Chicago. Samhället är uppdelat i fem falanger, delar. Där man är indelat efter sina styrkor som människa, allt för att det ska bli så bra det bara kan bli. Men det blir naturligtvis inte så, uppror spirar, förtal florera, osämjan börjar gro och idealen börjar vittra sönder.
När man är sexton måste man genomgå ett test för att se var man passar in, i vilken falang, antingen bland De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfull eller bland De lärda.
När Beatrice har gjort testet ser försöksledaren mycket fundersam ut, Beatrice är Divergent. Divergenter är farligt för makten i samhället. De divergenta ska bort, försvinna. Beatrice förstår att det är ytterst farligt att vara divergent. Och hon döljer det så gott hon kan. Men det är svårt

Beatrice väljer att tillhöra De tappra. Och en lång och mycket tuff initierings fas börjas, där mer än hälften ska bort. Bort betyder att man hamnar hos De falanglösa i samhället. Ett fruktansvärt öde.



En fantastiskt spännande berättelser, världens driv, världens fart i boken. Beatrice är en tuff egensinnig och enormt kraftfull tjej. Hon backar inte för något, hennes svaga sida är att hon är uppväxt hos De osjälviska och nu är hos de hårdaste De tappra.

Och samhället börjar spricka i sin form och jakten på divergenta börjar hårdna!

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar