måndag 9 april 2012

"Jag Vind Ståhl väljer framtiden"

Möjligheternas skola ligger i Möjligheternas hus.

Den kallas också för den sista möjligheten, den allra sista möjligheten att blir ett ordentligt och skötsamt barn.

Vind av Seite Parkkola

Där hamnar pojken Vind, en pojke som gillar att flyga - åka skateboard. En ganska vanlig kille som kanske inte gillar det där med att vara still i klassrummet, att passa tider och alltid göra som lärare och vuxna vill. Nu får han en unik chans att börja i skolan -  Möjligheterna skola.
Det börjar med ett samtal på rektorns rum och Vind får skriva under ett papper:

"Jag, Vind Ståhl, väljer framtiden"

På pappret står det som är förbjudet och de skyldigheter Vind har. Det finns i princip inget som är tillåtet. Ja, ni anar vad det är för skola Vind ska gå i.
Vinds mamma är tveksam till skolan, men inte Vinds pappa, kanske han trots allt är det men blir övertalad av kuratorn Kallsjö, Virve Kallsjö som han också bor tillsammans med.
Seita Parkkola
I klassrummet finns det en ledig bänk, Indiens plats, den får Vind ta för "Indien finns inte längre"...
Nu börjar en fruktansvärd tid för Vind, en nedbrytande-  icke finnas tid - i Möjligheternas skola eller är det Omöjligheternas skola.
När han sticker från sin övervakare Ville träffar han Indien, en flicka som åker skateboard i en nedlagd fabrik. Men hur kan man komma ifrån Möjligheternas skola, en skola där staketet är högt, högt. Där det finns övervakare och flickvänner som man blir tilldelad. Fritidsaktiviteter har man också fått "välja" - allt är styrt in i minsta skrymsle av ens liv. Och skolan kryper långsamt långsamt osynligt in i ens själ...

En annorlunda bok, en märklig och klok bok om Vind, om skolan och om det fria livet, om auktoritet och trånga tankar.
Absolut värd att läsa!
Och vackra vackra illustrationer av Jani Ikonen.
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar