onsdag 12 september 2012

En mästarförfattare - Jacqueline Wilson

Bild: Rolf Marriott
För länge sen lyssnade jag på en författare som heter Jacquelin Wilson. Hon är från Storbritannien och är verkligen fascinerande dam, fullbehängd med silverkedjor, halsband, massor av ringar på alla fingrar, stora och ännu fler rasslande armband. En skrammeldam! Till på köpet är hon väldigt kort, så hon nådde knappt upp ovanför talarstolen! Men hon är otroligt tjusig!
Helt fantastisk att lyssna på!
Och en otroligt bra författare!
Och hon har skrivit massor massor av böcker!


Kolla in hennes hemsida  http://www.jacquelinewilson.co.uk/

Valarnas sång av Jacqueline Wilson

Det är en bok som handlar om Ella som är en helt vanlig flicka. Som bor med sin mamma Sue och sin styvpappa Jack. Ella gillar absolut inte Jack, hon tycker han ska flytta. Men det ska han inte, för nu ska Sue och Jack få en bebis.
Tyvärr händer det nästan allra hemskaste, efter förlossningen så vaknar inte mamma Sue upp. Hon har hamnat i koma, alltså hon andas och lever men kan inte göra något mer. Hon är inte medveten om någonting.
Det är fruktansvärt!

"Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag tror inte att hon någonsin någonsin någonsin kommer att bli bättre. De spelar ingen roll vad vi gör. Jag kan inte väcka henne. Inte Jack heller. Hon vill inte ens lägga armarna om Samson"

Sen blir det inte bättre av att Ellas bästis Sally lyckas hitta en ny bästis när Ella är så mycket på sjukhuset hos sin mamma. Ella har blivit av med både sin mamma och sin allra allra bästa kompis. Vad ska Ella göra då?
Vad ska hon ta vägen, hon gillar inte Jack. Och Samson är ju inte hennes riktiga lillebror.

Varje dag åker Jack och Ella till sjukhuset för att hälsa på både mamma och lillebror Samson. Men det händer inget med mamman, hon bara ligger helt orörlig i sin säng. Det är tungt och hemsk för Ella. Mitt i allt det hemska växer långsamt en vänskap och tillit fram mellan Jack och Ella, skör men den finns.
De beslutar att ta med sig Samson hem:

- Vet du hur man sköter om bebisar, Jack?
- Hur svårt kan det vara? Vi matar honom - och byter blöja på honom...
- Du får byta blöja själv!

Valarnas sång är en fantastisk fin och underbar bok om Ella. En bok som är sorglig men ändå full av hopp och tillförlit, Ella är både en stark och modig men också en sårbar liten tjej.
Och valarna då, jodå de finns och är viktiga. Vet du att valar heter Cetacea, det vet Ella och massor annat om valar också!

Läs den !
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar