fredag 28 september 2012

Pia Hagmars nya bok - Millan

Författaren Pia Hagmar känner alla som älskar Sigge-böckerna, ni vet lilla schettisen Sigge. Och alla som gillar Dalslandsdeckarna, böckerna om brorsorna Anton, Aron och Henke och så förstås Myggan. Tjejen Myggan  som ofta bor hos sin morfar eftersom hennes föräldrar dricker och bråkar så mycket.. Då är det lugnt hos morfar. Ständigt hamnar bröderna och Myggan i spännande äventryr.

Men ny är det en ny bok om Millan som Pia Hagmar har skrivit.
Lite känns det som det är en bok om Myggan fast nu heter flickan Millan. Millan  har också föräldrar som varken klarar av att ta hand om sig själva eller sina barn,  Millan och lillebror Josef.

Millan är en tapper, ihärdig och fantastisk tjej som älskar hästar!!
Hon hjälper till i ett litet stall, mockar, matar, ryktar och lite av varje, varje dag. Som tack får hon ibland en ridlektion av ägaren till stallet Marianne - det är det bästa Millan vet. Hon får också 500 kr i lön varje månad. Det är massor av pengar för Millan. Kanske någon gång kan hon få en egen häst...

Fast lätt är det inte att vara Millan. Det är JOBBIGT att ha föräldrar som inte fungerar, förfärligt fruktansvärt och det är tungta att ta hand om och ha ansvar sin lillebror Josef. Millan både hämtar och lämnar på dagis och skyddar honom när mamma och pappa skriker och bråkar. Det är jobbigt att aldrig få berätta om hur hon har det, att alltid tänka på vad man säger, inte ta med kompisen hem osv osv.

Ännu värre är det när hela klassen ser när Millans fulla pappa står och kissar mitt ute på stan så ALLA kan se det! Och så ropar han högt och klart - MILLAN, min lilla Millan!

Vad ska hon göra?

En väldigt fin bok om Millan och hästar och livet som är svårt. Pia Hagmar är skicklig på att skriva inkännande och ömsint om sina bokfigurer. Flera böcker kommer om Millan  och det vill vi ha!
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar