lördag 22 december 2012

Årets bästa böcker!

Äntligen jullov och julledig och ännu bättre julläsning!
Här har jag samlat mina allra allra bästa boktips, bland alla de böcker som jag  har läst under året.

Min bästa ungdombokstips är:

Sjutton år och skitsnygg av Emma Granholm

Författaren Emma Granholm är som alla vet bäst, ni vet boken Simon och Sophie, störtbra. Det är den här boken också, som handlar om Felix som är sjutton och skitsnygg! Inte bara enligt honom själv utan också av de flesta andra. Efter en vecka i Grekland ska han snygg och läcker glida in i sitt gäng och regera. Enkelt och självklart fast så blir det inte. Gänget väntar inte på Felix de väntar efter någon annan...


Älskar - hatar av Jenny Downham

Den handlar om Mikey och hans syster Karyn. På en fest som urartar blir Karyn våldtagen av en kille, Tom. Tom är en kille som har gott ställt, han har allt som Mikey och Karyns familj önskar. Stort hus, pengar, snygga bilar, spelar golf, visst låter schablonmässigt men det är det inte. En bok som vrider och vänder på allt som är rätt och fel, en superbok!




Fel grav och andra berättelser av Kelly Link


Helt otroligt galet och fantastistk underbart är boken med en bunt underbara skruvade berättelser. Pretty Monsters är fem stycken. Berättelserna handlar om döingar som vill upp ur jorden, trollkarlar, om träskmarker där dimman dallrar i luften, om Biblioteket som är en tvserie som ingen vet sändningstiden på (!) - bara det är så skruvat så man blir smått knollrig i skallen  - men jisses så bra.
Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg.

Boken handlar om Matilda eller Tilda som alla kallar henne. Hon tillbringar sina sommrar hos sin morfar i ett liten stuga som ligger mitt ute i skogen. I de dunkla och mörka skogarna och i samhällena runt omkring lever de gamla myterna om små tomtar, häxor och annat oknytt. Någon ser och hör allt Tilda gör, plötsligt börjar något ondskefullt dra i henne och vill henne något...


Här kommer tips för er som är sådär mellan 7 och 12 år

En hund och hans pojke av Eva Ibottson

Pojken Harry bor hos sina fina föräldrar i sitt fina hus i den fina stadsdelen av London. Harrys allra högsta önskan är en hund. Men det kan han aldrig få, hundar smutsar ner och hårar ner och är smutsiga. Men så får han ändå en hund på födelsedagen, bara att pappa har glömt att säga att det är en lånehund som ska lämnas tillbaka!



Valarnas sång av Jacqueline Wilson



 
Det är en bok som handlar om Ella som är en helt vanlig flicka. Som bor med sin mamma Sue och sin styvpappa Jack. Ella gillar absolut inte Jack, hon tycker han ska flytta. Men det ska han inte, för nu ska Sue och Jack få en bebis.
Tyvärr händer det nästan allra hemskaste, efter förlossningen så vaknar inte mamma Sue upp. Hon har hamnat i koma, alltså hon andas och lever men kan inte göra något mer. Hon är inte medveten om någonting. Det är fruktansvärt och hon kanske aldrig mer vaknar upp.


Heddas bok av Lin Hallberg med bilder av Maria Sandberg

Hedda är 7 år och är hos sin favorit - Mormor på sommaren. Bättre ställe och bättre mormor finns nog inte i hela vida världen.Mormor bor på en liten gård med busiga Rufsen och en skock hönor och en flock får i hagen. Hon är också veterinär och åker ut och hjälper djur som är sjuka. Då tar hon med sin assistent Hedda. Men så blir mormor så trött och orkar inte riktig med allt längre.
 


Ett riktigt härligt och långt och skönt jullov önskar jag er alla!
Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar