onsdag 5 december 2012

Yummy av Eva Susso

När jag såg boken tänkte jag med en gång - den måste jag läsa.
Utsidan med en tufft tecknad tjej som tittar en rakt in i ögonen och ser otroligt bestämt och envis ut. Tittar man lite till så ser man en obehaglig flinande kille i bakgrunden i gråblått. Några höghus syns också. Det är serietecknaren Kim W. Andersson som tecknat framsidan. Han är urskicklig tecknare och har bla gjort Cirkeln till serier. Fast då heter den Berättelser från Engelsfors.
Kim W Andersson har också ritat illustrationerna i boken,
många av dem är riktigt bra speciellt en pappan som ligger utslagen i soffan.

Yummy av Eva Susso

Boken handlar om flickan med den bestämda blicken på utsidan, Mia. Länge har hon önskat att få ett smeknamn men det ända hon fått hittills är Sparris. 
Hon längtar också efter mamma för mamman har lämnat pappan och Mia och flyttat till sin syster. Hon gör det då och då när det blir för jobbigt i den lilla familjen.
Det är jobbigt i familjen, pappa dricker och brukar vara full, han har inget jobb. Ibland hjälper polisen honom hem och undrar hur det går för Mia. Det går bra säger hon.
Nu har de fått flytta till ny lägenhet, och lämnat husvagnen i skogen.
Lägenheten är fin men Mia saknar ändå husvagnen och kunna hoppa rakt ut på gräsmattan och hon saknar sin kompis Gabriel. Eller Gabby, en kille som heller inte har det så lätt, pappan slår honom.

Det är ett trassligt liv hon lever, Mia.
Men hon har sin farmor som viskar till henne och som hjälper henne när det är svårt. Farmor lever inte längre men finns för Mia ändå.
Så kommer mamma hem och sommarlovet börjar ta slut. Mia gillar skolan, tänkt bara på skolmaten då kan hon äta hur mycket som  helst, massor av god mat och behöver inte vara hungrid.

Det är en tuff och envis tjej Mia. Hon är lätt att gilla, boken är härligt skriven , full fart framåt. 
Man vet att Mia är en tjej som kommer att klara det mesta som hon har lust med, ett maskrosbarn!
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar