onsdag 10 augusti 2011

Springa barfota hela sommaren...

Visst låter det härligt, inga stenar gör ont under fötterna, man springer som en virvelvind fram.
Underbara barndomssomrar när man kastar sig i vattnet, dyker och simmar, ligger i solen och drömmer, metar fisk och bara är. Fast det gäller att ingen upptäcker en i alla fall i boken
Min lysande plan av Katherine Paterson.
Mamman får inte upptäcka att Robbie, mellanbarnet i familjen, inte har något att göra som viktiga saker tex att rensa i trädgårdlandet, hugga ved och sådant. Då måste han genast sättas i arbete. Men skicklig som han är så slipper han oftast undan. Helst metar han och bästa kompisen Willie i floden.
Det här är ett riktig Tom Sawyer sommaräventyr, som utspelar sig i sekelskiftet 1800 - 1900 talet. Det är en het het sommar i i Leonardstown i Maryland i USA.
Robbie och Willie har kommit på det bästa buset i hela den lilla staden. När alla i staden har varit i kyrkan och är på väg ut så hänger Mabel Cramms mamelucker i flaggstången och viftar, strax under den amerikanska flaggan.
Mamelucker, underbyxor är något väldigt onämnbart och skämmigt. Så oerhört! Vem kan ha gjort detta fruktansvärda. Men ingen får någonsin reda på det för Robbie och Willie tiger som muren.
Kanske kan det bero på att Willies pappa är pastor i kyrkan. Och så här gör inte pastorns barn.
Detta är bara början på Willies sommar, en sommar som han efteråt tänkte att det hade varit bäst om de hade blivit upptäckta när de hissade upp mameluckorna.
Ja, en underbar äventyrsbok med barfotaspring och diverse upptåg och påhitt. Men också en godhjärtat bok med tankar om livet och framtiden och om Gud och världsaltet - fast på ett väldigt bra sätt.
Katherine Paterson är en otroligt bra författare - läs hennes böcker!
Tur att hon finns och skriver!
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar