lördag 20 augusti 2011

Vem har inte hört talas om boken Cirkeln?

                       
Sällan har väl en ungdomsbok varit så omtalad och välkänd innan den ens kommit ut som Cirkeln.
Sen hamnade den på första sidan i kulturdelen i DN - en ungdomsbok!
Det har nog aldrig hänt och kan nog knappast ske igen inom de närmsta årtiondena.
Boken Cirkeln är skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.
Har ni inte läst den än så kommer en liten introduktion:
I det lilla lilla ingrodda samhället Engelsfors mitt i de mörka skogarn i  Bergslagen kommer snart ondskan härska. Ingen i den lilla orten har någon aning om vad som kommer att ske.
Plötsligt händer det, Elias en lite egen kille kastar sig utför skolans tak, självmord.
Alla är säkra på att Elias hoppade av fri vilja, visst var han liten knepig men det finns de som tvekar att han självmant tog sitt liv, särskilt Linnea.
Nu fortsätter märkligheterna ske.
En natt lyser en blodröd måne över Engelsfors, sju flickor börjar vandra ut i den mörka skogen, alla från var sitt håll. Ingen vet varför de gör det, inte ens de själva, de bara går och går.
- Välkommen, Du utvalda, möts de av när de kommer fram till den gamla nedlagda dansbanan.
Tjejerna är utvalda. Tiden är slagen. De ska tillsammans bekämpa ondskan, vad onskan är, var den är, hur den ser ut har vet de inget om, de är som stora frågetecken. Tillsammans ska de bekämpa det onda.
Några dagar senare tar en av flickorna sitt liv.
Så startar boken om de utvalda flickorna som har en uppgift - att bekämpa det onda som kommer ta över världen. I början förstår de ingetting, men så småningom utkristalliserar sig hotet mer och mer.
Magi, gåvor, krafter, häxor, cirklar, rök - allt finns med i Cirkeln.
Är den bra?
Det är alltid lite farligt att läsa en bok som är så omtalad och  omskriven. Jag är inte så förtjust i det - tänk om jag inte gillar den!
Det gjorde jag inte heller, jag gillade den faktiskt inte. Den var lite väl konstruerad för min smak. Den var så tydligt upplagd för att snart sker det, det onda. Men det tog sin tid tills det onda dök upp och tills dess fick allla flickor sina givna kapitel. En efter en, alla var utstuderat olika, en tjock och mobbad, mobbaren var naturligtvis en av de utvald också, en tjej var en pluggis med finnar, en festtjej med killar och sprit, och så löpte det på kapitel efter kapitel. Tjatigt!
Boken segar sig framåt, det blir lite tråkigt att de inte fattar vad de ska göra heller.
I slutet så artar sig boken, då börjar det hända saker. Då börjar tjejerna samarbeta och inse vad de ska göra men då tar boken slut.
Men det var jag som tyckte det, alla jag pratat med gillar boken! Bibliotekets storläsare Emma tycker boken är Superbra! Så läs den du också.
Fler delar kommer och som du säkert vet så blir den snart film.
"De är cirkeln. De har slagits för sina liv tillsammans. Och de kommer att göra det igen."
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar