lördag 5 januari 2013

Kampen för frihet - Gladiator

En ung pojke med trötta ögon iklädd en plåtrustning och med ett stort kraftigt svärd, det ser verkligen ut som han har varit i strid. Pojken är smutsig och blodet rinner ner för hans kind, men blicken är segerviss och viljestark, han är inte på något sätt besegrad! Inte alls utan en kämpe, en gladiator trots att är så ung.

Det är inte vilken pojke som helst på framsidan av boken utan Marcus som är född under romartiden, före kristus, på Spartacus tid och det stora slavupproret tid.

Marcus pappa stred i det stora slavupproret, han var en av generalerna och de lyckades besegra slavarna. Men sällan hade de sett en sådan vilja att slås till sista blodsdroppen som hos slavarna. Men vad hade de att förlora, absolut inget!

Gladiator, kampen för frihet av Simon Scarrow.

Marcus växer upp på en liten lantegendom i trygghet med sin pappa och mamma. En liten gård, odlingar, getter och en deras slav Aristides. Marcus och Aristides är goda vänner och trivs i varandras sällskap.
Men så sker det hemska, Marcus pappa dödas och Marcus och hans mamma ska säljas som slavar. I sista sekunden lyckas Marcus fly och bestämmer sig för att ta sig till den enda som kan hjälpa honom, General Pompejus som stred med hans far. Men var kan Marcus hitta honom?

Det blir en farofylld färd, förrymda slavar är lättfångade och Marcus hamnar så småningom som slav i en gladiatorskola. Nu ska lära sig slåss för sitt liv, med livet som insats.

Det är en riktigt spännande bok om Marcus och romartiden, slavar, gladiatorer, arenor.
Och vem är Marcus egentligen, är han bara en liten pojke med stort hjärta och vilja, eller vem var hans mamma, och vad är det för brännmärke han har på axeln? Hade inte hans mamma också ett likadant brännmärker? Vad betyder det egentligen, det får Marcus reda på av en gammal slav!

Jag gissar att många böcker kommer om Marcus och hans färd mot rättvisa. Det är härligt och intressant att läsa om de gamla romarna och bitvis ganska obehagligt.

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar