söndag 13 januari 2013

Sju minuter över midnatt...

Sju minuter över midnatt är den tid mitt i natten som Conor alltid vaknar. Samma mardröm som ständigt som ständigt återkommer, natt efter natt efter natt.

"med mörkret och vinder och skrikandet. Den med händerna som gled ur hans grepp, hur mycket han ärn försökte hålla fast dem. Den som alltid slutade med..."

En fruktansvärd mardröm som blir mer än en dröm, en dröm som följer med honom in i vakenvärlden. Är det verkligen bara en mardröm när den inte ens lämnar honom när han vaknar?
Monstret finns kvar!
Monstret som är den stora idegranen som växer vid kyrkogården. Den som hans mamma alltid pratat om att
- Du vet väl Conor att det är en idegran. Ständigt och jämt har hon påpekat det.

Sju minuter över midnatt av Patrick Ness

Conor lever med sin mamma. Han är ett exemplariskt barn, går upp i tid till skolan, gör läxor, lagar middag, tvättar och städer. Hans mamma är sjuk, väldigt sjuk, hon har cancer och har gått igenom många behandlingar. Men blir egentligen bara sjukare och sjukare. Conor tror eller hellre vill tro att hon snart ska bli frisk.

Och så monstret som kommer om natten och vill berätta märkliga historier. Historier som är helt galna - vad ska Conor ha dem till? Han fattar ingetting och sjukare blir hans mamma och ännu jobbare blir det i skolan.
Livet är tufft och svårt för Conor.

Det är en annorlunda välskriven och egentligen en vacker bok. Om livet och det svåra. Med skrämmande mörka bilder i svart och grått som fyller sidorna. Som förstärker Conor och monstret.
Man både tycker om och inte gillar Conor, och monstret är inte lätt att förstå alla gånger heller varken för Conor eller för läsaren. Men det finns och berättar sina tre berättelser obönhörligt för oss.

Läs den!
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar