onsdag 27 mars 2013

En karamell, en ljuvlighet - Fröken Ensam hemma...

Jag har läst en så fin och fantasifull bok äntligen!
 
Ibland tror jag att jag ger upp och undrar fall det överhuvudtaget finns någon som kan skriva en riktig fullödig berättelse som man kan dyka ner i och finnas i länge. Men så hittade jag nu äntligen en längtansbok, en helt  fantastisk underbar bok. Som tror på sina läsare, barnen, att de är påhittiga och vill ha berättelser och kan vara del av ett äventyr. En författare som kan möta barnen där de är, vilket inte är så enkelt. Men så är det också en författare som på sin tid skrev massor av böcker:

Gunnel Linde
Fröken Ensam hemma åker gungstol.

Ja, känner ni igen den? Det är en gammal bok över 50 år men den fungerar lika bra då som nu. Den handlar om mamma som ska ka gå och handla och flickan, Fröken Ensam vill inte följa med. Mamma går själv och

"så fort ytterdörren slår igen och mammas steg försvinner nerför trappan känner flickan att det händer något underligt runt omkring henne"

Flickan har förvandlats till Fröken Ensam hemma, allt har förvandlats hela huset. Och nu börjar äventyret med Voffsen, Brumbo och Nalleminstingen. De guppar iväg på Korkmattohavet mot Klippiga byrånoch kusliga Skrivbordsberget förbi Blommiga Sängängen. En vådlig färd då allt kan hända, där man träffar både ajöker och godaner på sin resa.

En underbar högläsningsbok för alla små och stora, särskilt om man är ungefär 5 - 7 år,

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar