tisdag 12 mars 2013

Förr eller senare exploderar jag!

Förr eller senare exploderar jagVad är egentligen skillnaden mellan en cancersjuk 16-åring och en granat? Det undrar Hazel som en natt har så ont att hon inte vet vart hon ska ta vägen. Men hon vill väldigt gärna hålla sig någorlunda frisk. Hazel har haft cancer i några år. Hon var väldigt när att dö och vet att hon förr eller senare kommer att dö, men hennes medicin håller henne vid liv ett tag till. Hon går på college, träffar ibland bästisen Kaitlyn men lever ett i övrigt skyddat liv. Hennes mamma tar hand om henne och skjutsar henne överallt. Så måste Hazel ha sin syrgasmaskin med överallt för att kunna andas.

Eftersom Hazel ändå ska dö förr eller senare, vill hon inte att folk ska engagera sig i henne känslomässigt och har börjat dra sig undan. Men en dag i stödgruppen träffar hon Gus. Han är snygg, rolig och han dessutom kär i henne. Kan det bli bättre? Trots det tvekar Hazel att släppa honom in på livet. De lär känna varandra genom att läsa varandras favoritböcker. Hazels favoritbok heter "Det stora lidandet" och handlar om en cancersjuk tjej. Boken slutar mitt i en mening eftersom tjejen dör. Hazel undrar så vad som hände med de andra personerna i boken. Gus blir lika besatt av boken som henne. Han bestämmer att de två ska åka till Amsterdam för att få veta svaret av bokens författare. Men kan de verkligen åka trots Hazels sjukdom?

Förr eller senare exploderar jag är kanske lite seg i början innan man har kommit in i historien och lärt känna karaktärerna. Men det är väl värt besväret! Hela historien är humoristisk och jag gillade verkligen bokens karaktärer. Författaren John Green har lyckats ta sig förbi klicheerna kring cancer och döden och lyckas teckna ett porträtt av Hazel som en tonåring bland alla andra- trots sjukdomen. För det är framföralllt en gripande historia om henne, Gus och livet!

/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar