tisdag 5 mars 2013

Brakebills - en skola för magiker!

Tänk att bara halka in, rakt in i en magikerskola. En skola där man får lära sig allt om magi och bli en fullfjädrad magiker när man är klar. Vilken dröm!
Det är precis vad händer med Quentin. Quentin lever ett som han tycker trist och tråkigt liv. Han är störtförälskad i bästa kompisens flickvän, Julia. Skolan är sådär, visserligen är han duktig men det är inte så kul det heller. Livet tycks inte vara något roligt för Quentin.

Magikerna av Lev Grossman

Men så händer det, han ska gå på en intervju och poff så hamnar han efter några kringelikrokar på den mest fantastiska skola man kan tänka sig - en magikerskola.

Brakebills heter skolan, ett fantastiskt ställe, oändliga gräsmattor, labyrinter, terrasser, mängder med porlande fontäner, sjöar, gamla hus med klocktorn - helt enkelt en fantastik plats, en dröm.
Quentin sätts tillsammans med flera andra nykomlingar i en stor lektionssal och nu börjar ett prov på flera timmar. Efterhand försvinner fler och fler elever, till sist återstår en handfull utvalda nybörjare på Brakebills. Äntligen känner Quentin att han har hittat "hem", att han faktisk är lycklig.

" Studier i magi är ingen vetenskap, det är ingen konst och íngen religion. Magi är ett hantverk. När vi utför magi önskar vi oss inte något och vi ber inte. Vi förlitar oss på vår vilja och vår kunskap för att åstadkomma en speciell förändring av världen"

Brakebills är en internatskola och bara det är ju härligt, allt händer där, skolan, vännerna, magin - ja allt man kan önska sig.
Är boken lik Harry Potter som några har sagt? Nej, inte alls, möjligtvis att det är ett internat, men mycket mer än så är det inte. Det händer inte så mycket stora händelser (mer än på slutet) i boken, och under Quentins internattid  som är 4 år. Men det gör inte så mycket den är mysig att läsa ändå boken.

Dock så älskar författaren ord, massor av ord, gärna krångliga ovanliga och långa och många ord. Ibland trasslar han in sig och ibland blir meningarna 4 -5 rader långa. Ibland har vartenda substantiv ett adjektiv framför sig och det kan bli lite för mycket och alldeles för konstuerat. Men också rätt kul.

Vill du gotta in dig i en riktigt äkta magikerskola - ja då ska du läsa Magikerna. Älskar du internatskolemiljöer och magi - då ska du verkligen läsa Magikerna.

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar