onsdag 6 mars 2013

En otroligt spännande bok!

En sekund i tagetEn dag dör hela din familj i en febersjukdom. Du kunde inte göra något. Du lämnar dem i lägenheten. Ute på gatan, i affärerna och lite varstans ligger flera döda. Kanske är du den enda som är kvar? Hur ska du nu överleva?

Så börjar Sofia Nordins nya bok En sekund i taget. Det handlar om Hedvig och vad hon ska göra efter att alla dött i en mystisk sjukdom. Hon tar cykeln till skolan och ser ingen ute. I skolan ser det ut som att alla ska komma tillbaka när som helst, med meddelanden på tavlan om nästa friluftsdag. Men hon möter inte en levande människa och ser här och var döda människor. Vad gör man efter en epidemi? I skolan hittar Hedvig gott om mat och tält som hon tar med sig. Hon tänker på deras lärare som undervisade dem i överlevnad och försöker klara sig själv. Men smärtan att ha förlorat mamma, pappa, lillebror Ludvig, bästisen Lydia och många fler gör sig ständigt påmind. Därför bestämmer sig Hedvig för att ta En sekund i taget.

Självkänsla är något Hedvig utvecklar under resans gång. För frågan är vem Hedvig egentligen är nu när hon inte har sin fantastiska bästis att jämföra sig med? Lydia som alltid var bättre på allting än Hedvig. Hon är ändå rätt smart och kommer på precis hur hon ska kunna överleva och få mat i en värld där människor ligger döda på gatan. Själva överlevnadsbiten är en del av boken och jag blir imponerad över hur handlingskraftig och smart Hedvig ändå är, hur hon växer i den svåra situationen. Hon planerar och funderar över framtiden som inte vet så mycket om. Herregud, hon har ju aldrig kysst någon! Kommer hon någonsin att få uppleva det?

En sekund i taget är sjukt spännande! Själv läste jag ut den på några timmar. Läs den du med!
/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar