tisdag 16 april 2013

En ny bok av en av mina favoritförfattare!

Michael Morpurgo är en av mina favoriter!

Han har skrivit böcker som Kensukers rike, en underbart bra bok som jag ständigt rekommenderar, förra året kom Kaspar en kunglig katt. Den är inte riktigt lika bra men läsvärd med fantastiskt ljuvliga illustarationer av Michael Foreman. Läs båda och sen läser du hans nya bok:

Toro! Toro!

Toro är spanska och betyder tjur.
Och som så många (nästan alla) böcker av Michael Morpurgo handlar den om ett djur och en människa, ett barn förstås. Och också om en viktig och stor händelse, här är det det spanska inbördeskriget. Det låter kanske lite jobbigt men det blir det inte alls för Morpurgo kan skriva och skriva bra.

Och med de mest fantastiska illustrationer av Michael Foreman.Han är en otroligt skicklig illustratör som kan teckna både människor och djur lika bra. Med en sådandär lätthet som ser ut som han bara dragit lite streck och vips så blev det en perfekt tjurkalv!

Boken handlar om en stor hemlighet som inte har blivit berättat på över 60 år!
Nu berättar farfar, Abuelo hemligheten för sitt älskade barnbarn, Antonito. Och som tur är får vi också höra den makalösa hemligheten.

Antonito växer upp på familjens bondgård i de andalusiska bergen i byn Sauceda, på 1930-talet. En by underbar att vara litet barn i, en by som var som en stor familj. Antonitos pappa föder upp de vackraste och största tjurarna för corridan - tjurfäktningen. Stora, svartblänkande tjurar.

Så föds en liten svart tjurkalv en sen kväll, kossan dör och Antonito får hjälpa till att föda upp tjurkalven med nappflaska. Paco får tjurkalven heta. De blir de allra bästa vännerna, Antonito och Paco, de älskar varandra. Allt är sådär som det ska vara när man är barn och liten ända tills att Antonito förstår att även hans bästa kompis Paco ska till tjurfäktningsarenan och bli ihjälstucken med svärd.

Han måste göra något!
Och han gör något.
Och ett krig kommer emellan.

En fantastisk liten bok om mycket eller helt enkel om livet!

Läs och njut.
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar