måndag 8 april 2013

Jag ljuger bara på fredagar

Alexander är som vilken vanlig kille som helst. Han går i nian i en skola i Stockholm, på Söder. Han ska göra sitt gymnasieval allldeles snart. Han bor med sin pappa och hans nya familj ena veckan och den andra veckan bor han hos sin mamma och hennes nya familj. Han har syskon och kompisar och är sådär hyfsat duktig i skolan, ja sådär rätt vanlig kille. Och det mesta är bra tycker han, rätt obekymrat.

Jag ljuger bara på fredagar av Mats Berggren

Ända tills det är dags för gymnasievalet, när mamma blir rosenrasande (det blir hon lätt) när hon tycker att Alexanders pappa är totalt utan ambitioner när han tycker att Alexander själv ska få välja vilket gymnasium han vill gå i.

Bråket är ett faktum. Att mamma exploderar lite då och då bryr sig Alexander inte så mycket om egentligen, fast den här gången är det annorlunda. Plötsligt säger pappan
- Jag vet att hon är skitjobbig!
Han som alltid backat upp mamman trots att de är skilda.
"Det var då jag märke sprickan för första gången"
Och nu långsamt vidgar sig sprickan med hjälp av Alexander
Alexander är störtkär i elevkårsordförande Julia. Och han får världens bästa idé att när mamma och hennes familj är bortresta en helg kan han ha fest hemma i lägenheten, utan att tala om det förstås! Helt genialt eftersom han aldrig skulle få ha en fest om han frågade. Och en av de som ska bjudas är  förstås Julia. Så smart!
Naturligtvis blir det inte så bra, Julia kommer men går med en gång, det är en bråkig party, med slagsmål och fylla.
Mamma upptäcker naturligtvis att han har haft fest!
Utegångsförbud!!!
Hur ska han nu kunna träffa Julia?

Vem är det egentligen som ska leva Alexanders liv, mamma, pappa eller kanske Alexander själv.

En riktigt bra bok om en mysig och helt vanlig kille, Alexander.

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar