onsdag 17 april 2013

Kapten Fiennes skatt

Kapten Fiennes skattI höstas läste jag den första delen i Sub Rosa-detektiverna av Veronica von Schenck. Nu har jag läst den andra delen i serien, Kapten Fiennes skatt. Huvudpersonerna är syskonen Vendela och Milo som bor i mysiga lilla staden Elm. Det är dags för dem att ha praktik. Milo följer sin mormor till hennes arbetsplats på Historiska Muséet. Där får de ett spännande uppdrag: att kartlägga ett hus fullt av gamla skatter! Vendela väljer att ha praktik på en syateljé. Den virriga Selma blir hennes handledare och redan första dagen får Vendela i uppdrag att laga gamla klänningar och att göra ett femtiotal teatermasker. Beställningen kommer från det mystiska sällskapet Renässanskvinnorna.

Men vem är kvinnan som smyger runt det gamla huset som Milo ochmomodern undersöker? En dag när Vendela är på besök i huset blir de alla instängda i källaren. Ganska snart inser de att någon eller någar är ute efter de värdefulla sakerna. De flyttas till muséet där säkerheten är bättre, men frågan är om det är tillräckligt för att stoppa tjuvarna? Och finns det en koppling mellan det sällskap som Vendela tillverkat masker till och de mystiska händelserna?

Boken är oerhört spännande! Men det som gör Sub Rosa-detektiverna till något extra är den historiska kopplingen. Här får vi följa en ung sjöman som seglade på de stora farvattnen med ingen mindre än Magellan som var den förste att segla mellan Atlanten och Stilla Havet. Det här kan man läsa i den unge sjömannens dagbok:

Till slut smälte dagarna ihop. De blev oändligt långa och många. Vågorna slog mot skrovet. Om och om igen. Ingenstans stötte vi på några öar. Bara mer och mer hav. Vi var isolerade. Tre små skepp i ett azurblått hav. Maten ruttnade. Köttet vi fångat och saltat blev fullt av maskar. På tre månader och tjugo dagar åt vi inget färskt.

Läs den!

/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar