onsdag 22 januari 2014

Att bo vid världens ände!

Danny är tretton år och bor mitt ute i en öken, Tanamiöknen i Norra Territoriet i Australiens inland. Han bor på en gigantisk ranch, Timber Creek Ranch där man föder upp boskap.

Att leva mitt ute i öknen är väldigt speciellt. På somrarna är det en dallrar luften av solen, en hetta som är närapå outhärdlig.

Närmaste staden är 5 mil bort, och att kalla det för stad är nog att ta i. Warlawurru en stad där det mest bor "abbar", dvs aboriginer alltså urbefolkning.

Världens ände av Ali Lewis

Det här är sista året hemma på ranchen innan Danny ska börja på internatskola, hittills har han haft hemundervisning av en lärare som bor hemma i familjen. Bobbie undervisar både Danny och lillasyster Emily.


Det här en av de bästa böcker jag läst på länge! 

Det är så himla spännande och intressant att läsa om Danny och hans familj, mitt ute Australiens outback.
Ett totalt annorlunda liv, fyllt med hetta och sand och att överleva. Ett liv att fascineras över för det levs under totalt andra förutsättningar än våra liv

Allt tycks hända det här sista året Danny får undervisning hemma, innan han ska skickas på internat.
Han ska äntligen få bli stor och vara med på indrivningen av boskapen som betar och rör sig fritt i öken.
Det är ett äventyr på liv och död, och sedan när vattenhålen sinar och djuren faktiskt dör av törst blir det än mer allvarligt och kommer de överhuvudtaget klara av att hålla de andra djuren vid liv


Han storasyster kommer hem från skolan och är gravid. En katastrof och inte blir det bättre av att hon vägrar att tala om vem pappan är. 14 år är hon bara.
Och allt liv och arbete och tystnad på ranchen överskuggas av att Dannys bror Johnny dog för något år sedan. Det är inget man talar om, ingen säger något om Johnny, och det är svårt och tungt. Alla saknar honom så.

Det är en fantastisk bok, så bra, så intressant och en sådan upplevelse

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar