torsdag 16 januari 2014

En riktigt gammal bok, Mälarpiraterna.

När jag var nere i bibliotekets magasin, där vi har gamla böcker som inte lånas ut så ofta råkade jag få syn på boken:

Mälarpiraterna av Sigfrid Siwetz

En riktigt gammal bok som skrevs för över 100 år sedan, 1911, och det är en bok som jag länge velat läsa. Och nu är den läst!

Det är verkligen en trevlig, rätt häftig och inte minst av allt riktigt härlig läsning. Eftersom den är gammal så är den fulla av gamla urmodiga ord, men sådant gillar jag. En del ord fick jag slå upp (okej ett ord) för att kolla vad det egentligen betyder.
Det är verkligen en ljuvligt charmig bok om ett riktigt sommaräventyr på Mälaren. Sommar, segling och Mälaren, ja det blir bra det.

Vad handlar den om?

Jo helt enkelt ett sommaräventyr på Mälaren.

Det är de föräldralösa bröderna Georg och lillebror Erik som bor hos sin farbror och hans fruktade fru Leontine. Hon är lika hemsk som hennes namn! Det är första dagen på sommarlovet men här ska de inte vara något lov för bröderna det ser den bistra Leontine till, upp tidigt på morgon och bara sätta igång i arbete. Ett öde värre än döden, ja närapå tycker Georg och Erik.

De sticker iväg pojkarna, iväg från hemska Leontide, tillsammans med Fabian, "strykklassaren", en pojke som inte har så gott rykte. Rätt bråkig och elaka är han. Men han har en liten segeljolle som de sticker ut på Mälaren med. Segla kan ingen av dem, det går rätt halvdant ända tills ovädret och stormen kommer och de slutligen kapsejsar. De landar på en ö och där ligger en fin segelbåt, Vindrosen och guppar vackert och smidigt i vattnet.

De tar Vindrosen och nu börjar sommaräventyret.
Hela sommaren seglar de runt på Mälaren och äventyren avlöser varandra.
Allt möjligt händer på sjön och på mälaröarna!

En riktigt undebart och charmigt  pojkäventyr på äppelknyckarbyxornas tid.
Och verkligen läsvärt, kanske passar den bäst att läsas tillsammans med en vuxen, och tillsammans guppa ut på Mälarens vatten i både storm, hagel och bidevind.

/Kerstin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar