fredag 10 januari 2014

Sagan om en liten liten mus....

En liten liten liten mus föds som den allra sista musungen i en musfamilj (förstås). En klen liten musunge, inte ens hans öron är sådär musigt stora och vackra. Familjen är övertygad om att hans dagar är snart till ändå. Men han får ändå ett namn,  Despereaux och det väljer musmamman
"på grund av all desperation och all sorg som finns på det här stället".

Sagan om Despereaux av Kate DiCamillo

Det är en märklig saga som berättas, fast det finns förstås, som i alla sagor en prinsessa, en kung och slott. Den lilla musen Despereaux blir förälskad i prinsessan, djup förälskad, hon är hans önskedröm. Hos henne vill han alltid vara.

Men det tycker inte kungen som kastar ut musen och det stora Musrådet tycker inte att en mus ska bli förälskad i en människa då kan det aldrig gå väl.
Möss måste bete sig som möss annars blir det problem! tycker Musrådet och bestämmer och straffet blir för Despereaux att hamna i mörkaste källarhålan där de fruktade råttorna bor!


Så börjar den speciella och smått charmiga sagan om musen Despereaux och prinsessan.
Inte alls en vanlig saga utan rätt speciell berättelse där författaren hela tiden finns med och pratar med oss läsare om vad som ska hända härnäst och gör sina egna tillägg. Ibland blir det förmycket och man tycker att berättelsen ska få leva på i sin egen värld utan författaren.

Jag tror att det här är en hyffsat bra högläsningsbok för barn mellan 6-8 år. Tillsammans med en vuxen kan man utforska alla mörka källarhål och mörka krafter inom oss. Och också kärlekens styrka och förtvivlan.

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar