tisdag 2 oktober 2012

Det sista hoppet, fantasy när den är som bäst!

Omslagsbild: Oksa Pollock: Det sista hoppetEn av femmorna här på Stenhamraskolan tipsade mig om den här boken och sa att den MÅSTE du bara läsa. Nu har jag läst  Det sista hoppet av Anne Plichota. Det handlar om Oksa Pollock som tror att hon är en helt vanlig högstadietjej. Hon och hennes familj flyttar från Paris till London. En av de första kvällarna där uppenbarar sig ett stjärnformat blåmärke på magen. När hon visar det det sin farmor blir fascinerad och glad. Det visar sig att Oksa har magiska krafter, bland annat kan hon få saker att flyga. Hon är både skrämd och fascinerad av vad som händer, men utnyttjar sina nya krafter för att rå på sina plågoandar i skolan.

Oksas familj har flytt från Edefia, ett land i en annan verklighet. Hennes farmor skulle ha blivit dess härskarinna, men familjen tvingades fly efter ett stort svek. Vilka krafter som styr Edefia nu är okänt. Oksa står näst på tur för att bli Edefias härskarinna och en återkomst dit blir ett nytt alternativ för familjen Pollock och deras allierade. Ganska snart märker de att de onda förrädarna från Edefia finns mycket närmare än de tror och en kampen inleds….

Boken är sjukt spännande! Det härliga är att den är tjock och inte tar slut i sista taget. Det som var mest underhållande är alla små figurer som farmoderns lilltossor och de levande växterna garanovorna. Vapnen från Edefia är också en historia för sig, särskilt de granokerna, en sorts rör som man kan ladda med olika insekter och andra giftigheter.
Som tur var finns också den andra delen i serien utgiven i Sverige. Den heter De vilsnas skog.
 
/Katarina

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar