torsdag 3 oktober 2013

En fantastisk berättare - Lin Hallberg!

En av mina absoluta favoritförfattare är Lin Hallberg.

Hon kan skriva det mesta och alltid blir det så himla bra!
Ni känner ju till Sigge-böckerna, Kompisboken, Miss Amanda Hill-böckerna, Heddas bok och alla alla hennes underbara hästböcker som Adzerk, Vem är du Johanna och Teddy-böckerna.
Ja, hon har skrivit massor.
Nu har jag läst hennes nya ungdomsbok:

Hemma kanske inte är en plats

Jag var och lyssnade på Linn Hallberg och hon berättade att hon reser världen runt och besöker olika hästfolk, så här skrev hon på sin blogg om den här resan till Argentina:
 "Det är dags för ett nytt äventyr bland världens hästfolk. Pampas, gauchos, chaps och westernsadlar. Små kraftiga hästar, boskap och stäpp. Ungefär så ser resan ut i min föreställningsvärld"

Oj, vilken resa hon måste ha gjort i Argentina, hästar och gauchos och massor av möten och ridning.
Och oj, vilken bra bok hon har skrivit, igen!

Hemma kanske inte är en plats - handlar som alltid Lins ungdomsböcker gör, en flicka som inte riktigt hittat sin plats på jorden. Men hon vet att hon hör hemma i hästarnas värld, men det är inte tillräckligt. Bristande mammor och pappor, syskon som klarar sig bra men i den här boken Sara som känner sig vilsen.

Omslagsbild: Hemma kanske inte är en platsSara växte upp på en enstancia i Argentina, där alla barn lekte med varandra, red till skolan, vänskap, kärlek visserligen inte av mamma som alltid var borta, men det fanns andra vuxna som älskade henne. Ett barndomsparadis som hon slets upp från när familjen flyttade till kalla Sverige. Mamma fortsatte att flyga och fara i sitt jobb, blev sjuk och faktiskt dog just när Sara behövde henne som mest. Pappan gör det han tror är rätt och en livsfarlig hästolycka drabbar Sara! Hennes vilda häst kastar sig över henne, biter henne allvarligt i benen, hamnar över henne och drar henne med in i staketet. Hon överlever haltande och hästarna säljs.

Men själen har svårt att leva, var hör hon hemma, vem är hennes trygga famn hon kan krypa upp i, var finns hennes liv.

Resan tillbaka till enstancian i Argentina blir hennes hopp om livet.
Det blir en lång, mödosam resa till landet hon tror sig längta till. Livet är där är inte det hon en gång lämnade, människor platser är förändrade. Platsar hon där, är det där hon hör hemma?

En insiktsful, välskriven och bra bok om livet, hästar , kärlek och om att växa upp!

Läs den!

/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar