onsdag 28 november 2012

Himmel över Hassela- om en tuff killes insida

Himmel över HasselaViveka Sjögren har skrivit bra böcker förut och nu är hon tillbaka med Himmel över Hassela. Jag såg boken och det dramatiska omslaget lockade!

Kalle befinner sig på en plats där han har tid att skriva. Skriv! säger Kenneth. Och sakta får vi höra hela historien. Han heter egentligen Santos, ett namn han övergav efter att hans boloivianska pappa kraschade på motorvägen. Hans mamma, han och de systrarna flyttar till Hassela. Hans mamma sitter mest i soffan och har inget stort hopp om livet. Anders är mannen som blev kär i mamman som gjorde att de flyttade till Hassela. Trots att det tar slut finns Anders-mannen där för Kalle och han hälsar på i Anders verkstad.

Mest av allt skriver Kalle om allt det röriga, jobbiga som finns inuti och runtomkring. Om alla han slagit på käften, om hur han lär sin kompis att snatta och hur han alltid blir misstänkt så fort det händer något i Hassela. Granen på torget blir nedsågad, det måste vara Kalle. Han sitter i väntrum efter väntrum med pepparkakstung doft trots att han hatar pepparkakor. Alla kuratorer heter Karin eller Gun och ingen lyckas nå fram till Kalle. Inte ens kuratorn han kallar ”Gun the gun”. Nä, Kalle skärper sig och försöker hålla sig borta från att göra dumma grejor för att slippa vara mer och hos någon av alla dessa kuratorer.

Han blir kompis med Josef som har frireligiösa föräldrar och bor i ett hus utan el ute på landet. Josef och är inte så oskyldig som han verkar, han fixerad vid porr och det han och Kalle som tillsammans dricker sig fulla på folköl som Josef snott i affären. Vi får följa Kalle från mellanstadiet då de kom till Hassela och fram tills han börjar i gymnasiet. Det är riktigt spännande och humoristiskt! Läs boken!

/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar