lördag 24 november 2012

Nu är snart julen här!!!

Visst är det härligt med jul.
Jag gillar nog mest tiden innan jul, när man kan kura hemma med tända ljus och vänta och längta!
Under tiden man går och väntar och stampar omkring kan man läsa en julbok som räcker ända fram till julafton.

Jul i Stora Skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson

Det är en bok i 24 kapitel, korta kapitel på bara några sidor med underbara godhjärtade illustrationer av Eva Eriksson. Med hennes bilder till så blir allt bara så bra. Varma mjuka vänliga färger och ens längtan till jul bara blir större och större.
Mer välstämd layout är svår att finna. Det är så härligt med vackra böcker!
Det är förstås svårt att låta bli att läsa hela boken på en gång, för det är nästan möjligt eftersom kapitlen är så korta.

Boken handlar om en vresig hustomte som heter just Vrese. Han tar hand om en övergiven gård, det är han och en trött gammal humla som bor kvar på gården. Folket har för längesedan flyttat. Vrese bor i den övergivna hundkojan där det är ombonat och varmt.
Varje natt stryker han runt husen och fixar och ordnar, så allt är i ordning. Han drar upp klockan, gungar på gunghästen och provligger i sängen.
Och så en blåsig dag blåser hans röda lilla luva iväg och den hamnar så småningom hemma hos en kaninfamilj mitt i Stora Skogen. Ner dimper också en skylt Tomt till S. Det måste ju betyda, tror de små kaninerna, Tomten till Stora Skogen. Nu måste de förbereda för ett tomtebesök men riktigt vad en tomte är och gör vet de inte! Och så börjar en väntan och lite spänd förväntan på tomten!
Perfekt kapitelbok inför jul om man är sådan 4 -5 år.
/Kerstin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar